Tips til turen

Pakkeliste

Her får du vores anbefalinger til en effektiv og praktisk pakkeliste til jeres kanotur.
Tilpas det den tur i har planlagt, så går det ikke helt galt.

Vi har et samarbejde med Nordkap Slagter, som tilbyder forskellige former for mad til turen. Ellers ligger Kvickly i Holstebro C rigtig godt i forhold til åen – her er der let at proviantere til turen.

Kort til print

Få et godt overblik på turen med dette kort – lige til at printe ud og lægge i en plastlomme.

Med i hatten får du også tips & tricks, så du er godt klædt på til turen – smart, ik?

Kanoudlejning

Print selv: kort til turen & gode råd

Godt forberedt hjemmefra giver dig forspring på turen

Vi giver dig her de bedste 10 tips med på vejen – lige til at printe ud.

Dine 10 bedste tips til en fantastisk kanotur på Storå 

Sådan får du den bedste tur – og de bedste minder med: Forberedelse er hemmeligheden.

Klik her og få vores bedste tips til en god tur – Så kan du skabe rammerne for hyggen og en dejlig dag med dem du holder af: Lige til at printe ud – Del med dem der skal med. 

Kanokort til turen – Klik & Print

Kanoudlejning

Husk Plan B

Det er godt at have en plan for hvad der skal ske, hvis turen ikke går som forventet.  Hvad hvis kanoen vælter? – det vil altid være en god ide at have en ‘nødpose’ med som for eksempel indeholder ekstra tøj, plaster, nødtelefon, solcreme og lignende.

Hvor mange kan der være i kanoen? Kan der være tre voksne i en kano?

Er ikke nogen optimal løsning – det kan let lade sig gøre, men risikoen er, at vægten bliver for høj og kanoen for ustabil. Det samme gælder for spørgsmålet om man kan være to voksne og to børn – der er tre sæder i kanoerne og vi anbefaler ikke at personantallet overstiges. Netop fordi styrbarheden falder drastisk og turen i får bliver sværere: I skal bruge langt flere kræfter på at styre og holde balancen frem for at nyde naturen og kigge op – og hvad er der så ved det?

Oppakning & Totalvægt

Hold vægten i kanoen så lav som mulig. Brug vandtætte poser til alt dit udstyr og sørg for, at alt er bundet fast til kanoen. Det, der ikke er bundet fast, bliver væk. Du kan i Kajak Freaks kajakcenter eller webshop købe forskelligt grej, som er godt at have med – en flydbar brillesnor for eksempel.

Lad være med at stå op i kanoen!
Når der sejles medstrøms: Kanoen bør være pakket tungest i agterenden (bagerst). Sådan bliver kanoen meget lettere at styre, fordi den hele tiden vil rette op som en vimpel i vinden.

Når der sejles ind i et sving

Når forenden styres ind mod indersvinget, vil strømmen skubbe (færge) bagenden rundt. Derved hjælper strømmen med at styre din kano uden at du skal bruge for mange kræfter. Sejler du midt i åen, vil strømmen skubbe kanoen over i ydersvingene. Det giver ofte problemer, fordi brinken her tit er undermineret, så træerne kommer til at hænge lavt og fanger dig og din kano. På lige strækninger skal du placere dig midt i åen.

Derfor vælter mange

En af hovedårsagerne til at kanoen vipper og man risikerer at ryge i åen er, at mange i ren refleks griber fast i en gren, når kanoen vipper. Problemet er bare, at kanoen fortsætter under dig. – Så vælter kanoen som regel.

Hvis uheldet er ude

Er du væltet og ligger i vandet, bør du aldrig opholde dig foran kanoen (nedstrøms), da du derved kan blive fanget mellem en forhindring i åen og kanoen. Når en stor mængde vand trykker på en stor overflade, skaber det et voldsomt tryk. Det kan betyde, at du bliver fanget i en meget alvorlig situation.

Flere om at padle

Er I flere, der padler i samme kano, opnås den bedste udnyttelse af energien ved at padle i takt. Det giver samtidigt også den bedste balance i kanoen. På en lige strækning er det en fordel at ligge i midten af åen, fordi strømmen her er stærkest.

Motoren

Den letteste måde at ro og styre en kanoen på er at forreste person agerer ‘motor’, og i længere tid padler i samme side med et fast jævnt tempo. Bagerste person styrer kanoen og holder takten samtidigt med, at der tages små styre-tag. Er der tre, som padler, er de to forreste motor.

Største fejl

For mange øl. Det er en dårlig ide at kombinere for mange øl og kanosejlads. Vi anbefaler en enkelt til madpakken. Det kan lyde kedeligt, men alkohol kan let ødelægge turen. Det gør turen unødvendig farlig. Det er heller ikke heldigt for de omgivelser, der padles igennem. Det giver kort og godt kanoer et dårligt ry. Vent med festen til i er færdige med at padle.

HUSK:

Du booker en naturoplevelse – her får du selv lov til at tage styringen på en stor del af meget af din dag, din tur og hvad i skal. Tænk på det som at leje cykler: Her planlægger i også selv turen ud i det blå – med madpakker – skal i overnatte og hvor langt skal i? Hvordan bliver vejret? Er det solcreme eller gummistøvler?

Det er det skønne ved friheden, naturen og oplevelsen.

Kajak Freaks 10 Bedste Råd til din Tur

1. Alle kanoture på Storå starter med en surf-tur på vores booking side: Bookingsiden er fyldt med gode råd til at få en god oplevelse.

2. Børn i kano giver en helt fantastisk oplevelse. I har mulighed for at være sammen på en naturlig og hyggelig måde – langt væk fra stress og jag.

Husk at have nogle ’hyggetrumfs’ med, hvis i bliver sultne eller det viser sig at tage længere tid end først forventet.

3. Husk at være realistiske omkring længde af ruten: Sejl en mindre strækning: Jeres tur behøver nødvendigvis ikke blive bedre, bare fordi i sejler langt. Pauser og madpakketid er ganske dejligt at have god tid til.

4. Du bestemmer selv hvilken af de 10 start/stop-steder på ruten, der passer dig bedst. Under ’Rutebeskrivelse’ på bookingsiden kan du let se hvilke faciliteter der er på de enkle pladser, afstand til næste plads, koordinater (vi er jo ude i naturen, så det med adresse og husnummer er jo lidt svært 😉 men der linket op til kort alle steder og der er gode kørselsvejledninger til alle pladser.

5. Har du tiden, så lav din tur over 2 dage – så får du en helt anden oplevelse: Du vil opleve roen i naturen, og den ”stress” der kan være med at komme ud til stedet og blive hentet blive spredt mere ud over længere tid.

6. Sejler i en gruppe sammen, så aftal at mødes: Lav opsamling for eksempelvis hver 30 – 60 min., hvor i snakker og hygger. Mange gør den fejl at sejle i én stor klynge og det kan desværre let komme til at give unødvendige udfordringer for de som sejler ”oven i hinanden”: Man kan så let komme til at sejle sammen – skubbe utilsigtet til hinanden: Det kan ende med en vandgang.

7. På Storå er de rigtig mange fantastiske overnatningspladser: Hvilepladser med bålplads, teltpladser, shelter. Har du planer om at grille over bål – så husk, at fra du går sulten i land til bålet er tændt og maden er klar kan der gå lidt tid. Derfor bør du overveje en snack, så det gode humør vinder. Ude i naturen er appetitten ofte væsentligt større end hjemme.

8. Kajak Freak tilbyder at levere dig kano med gode svømmeveste og padler der, hvor du ønsker at starte – og til den tid du ønsker, og når du er færdig, sender du os bare en SMS. Så henter vi udstyret igen og vasker det. Det, som sker på turen står du 100% selv for, så det er altså ikke en ”curling tur” eller en simpel ”Tivoli oplevelse” – men en RIGTIG tur ud i naturen. Lidt som når du lejer en cykel – bare federe naturoplevelse. Vi har selvfølgelig gjort os umage for at gøre det let for dig ved at ligge så mange tips ind på vores bookingside Kanoudlejning.com

9. Kano er et genialt fartøj til at flytte dig ud i naturen: Den bærer alt dit udstyr, du sidder lidt op og har alt vandet under dig – så du kan bruge alm. friluftsbeklædning. På Storå får du ca. 3 km/t i hjælp fra strømmen. Der kan selvfølgelig være modvind, men det taler vi ikke om.

10. En let førstegangstur kan være at starte i Holstebro Centrum/Kvickly med overnatning ved Naur og med tog hjem fra enten Bur eller Vemb. Begge steder er der adgang til toget ca. 1 km fra kanopladserne. Tager du toget tilbage til Holstebro station – så er du tæt på hvor du startede.