Loading...
Tips til turen2017-05-13T10:52:47+00:00

Tips til turen

Pakkeliste

Her kan du få lidt råd til hvad der er godt at få pakket ned til turen.
Tilpas det den tur i har planlagt, så går det ikke helt galt.

Pakkeliste

Ekstra udstyr

Har du tænkt på vandtæt beskyttelse til din mobiltelefon, eller hvordan du sikre dine briller, hvis uheldet nu er ude

Bestil det her

Mad til turen

Vi har et samarbejde med Nordkap slagter, der kan tilbyde forskellige former for mad til turen.

Læs mere

Gode råd

Husk plan B

Det er godt at have en plan for, hvad der skal ske, hvis turen ikke går som forventet.  Hvad hvis kanoen vælter? – det vil altid være en god ide at have en nødpose med, som for eksempel indeholder ekstra tørt tøj, plaster, nødtelefon og lignende.

Tre voksne i en kano

Er ikke nogen optimal løsning – det kan let lade sig gøre, men risikoen er, at vægten bliver for høj og kanoen for ustabil.

Oppakning /vægt

Hold vægten i kanoen så lav som mulig. Brug vandtætte poser til alt dit udstyr og sørg for, at alt er bundet fast til kanoen. Det, der ikke er bundet fast, bliver væk. Lad være med at stå op i kanoen!
Når der sejles medstrøms: Kanoen bør være pakket tungest i agterenden. På den måde bliver den meget lettere at styre, fordi den hele tiden vil rette op som en vimpel i vinden.

Når der sejles ind i et sving

Når forenden styres ind mod indersvinget, vil strømmen skubbe (færge) bagenden rundt. Derved hjælper strømmen med at styre din kano uden, at du skal bruge for mange kræfter. Sejler du midt i åen, vil strømmen skubbe kanoen over i ydersvingene. Det giver ofte problemer, fordi brinken her tit er undermineret, så træerne kommer til at hænge lavt og fanger dig og din kano. På lige strækninger skal du plaser dig midt i åen.

Derfor vælter mange

En af hovedårsagerne til ufrivillig vandgang er at mange, når de kommer ind under et træ, af ren refleks, griber fast i en gren. Problemet er bare, at kanoen fortsætter under dig. Så vælter kanoen som regel.

Hvis uheldet er ude

Er du væltet og ligger i vandet, bør du aldrig opholde dig foran kanoen (nedstrøms), da du derved kan blive fanget mellem en forhindring i åen og kanoen. Når en stor mængde vand trykker på en stor overflade, skaber det et voldsomt tryk. Det kan betyde, at du bliver fanget i en meget alvorlig situation.

Flere om at padle

Er I flere, der padler i samme kano, opnås den bedste udnyttelse af energien ved at padle i takt. Det giver samtidigt også den bedste balance i kanoen. På en lige strækning er det en fordel at ligge i midten af åen, fordi strømmen her er stærkest.

Motoren

Den letteste måde at ro og styre en kanoen på er, at forreste person agerer motor, som i længere tid padler i samme side med et fast jævnt tempo. Bagerste person styrer kanoen og holder takten samtidigt med, at der tages små styre-tag. Er der tre, som padler, er de to forreste motor.

Største fejl

For mange øl. Det er en dårlig ide at kombinere øl og kanosejlads. En enkel til madpakken vil måske være ok. Jeg ved, at det let kommer til at lyde kedeligt, men det kan nemt ødelægge turen. Det gør turen unødvendig farlig. Det er heller ikke heldigt for de omgivelser, der padles igennem. Det giver kort og godt kanoer et dårligt ry.